Zdieľaj

Manželé zažívají noční můru každého rodiče: Zdrcující prognóza o nemoci jejich dětí!

Člověk míní, pánbůh mění. To je známá fráze, o níž platnosti se na vlastní kůži přesvědčili sympatičtí manželé Nikoleta a Dénes z vesničky Svatý Petr.

Někteří lidé vpadnou do manželského a rodičovského života velmi impulzivně, jiní se na to důsledně připraví. Právě tato druhá možnost platí v případě manželů Nikolety a Dénese. Na společný život se chystali velmi rozumně. Dříve než se usadili a založili si rodinu, vydělávali si na budoucnost prací v zahraničí. "Byli jsme v Anglii a vrátili jsme se v roce 2015. Vzali jsme se a rozhodli jsme se, že tu už zůstaneme. Vydělali jsme dost na to, abychom mohli začít žít život na Slovensku. Koupili jsme si byt, auto a chtěli jsme žít jako klasická rodina," řekli svorně manželé, kteří toužili po obyčejném životě. Krátce po svatbě se jim poštěstilo a už i čekali své první miminko. Jenže v 24. týdnu těhotenství přišla první rána. Muselo skončit předčasně a Nikoleta musela absolvovat porod. Důvodem bylo to, že děťátko nemělo vyvinutý mozek a bez něj by nedokázalo přežít. Po této tragické zkušenosti absolvovali různé testy a lékaři jim potvrdili, že z genetických vyšetření zjistili, že nemají problém zplodit zdravého potomka. Tak neztrácely naději.

V7N Dvojicky Zdroj: TV JOJ

To se jim vyplatilo, protože po čase Nikoleta opět otěhotněla. Jejich štěstí však bylo rovnou dvojnásobné. "Byla to obrovská radost, protože jsem čekala rovnou dvojčata," zavzpomínala. Podle jejích slov nic nenasvědčovalo tomu, že by se jim mohlo přihodit něco špatného. A pak to přišlo. Diagnóza zněla: spinální muskulární atrofie s nejhorším variantou typu 1. "U Denesa jsme zjistili první symptomy, když měl tři až čtyři měsíce. Nedržel hlavičku, funkce ručiček a nožiček se zhoršovaly. S Dorkou to vypadalo dobře. Ona byla úplně v pohodě. Ještě doktorka genetička nám říkala, že malá je v pohodě. Že ona nebude mít nic. Že maximálně bude možná nosičkou. Výsledek je ten, že to má i ona," vzdychla si Nikoleta. Celý svůj život s láskou obětovala pro děti, o které se stará doslova 24/7.

V7N Dvojicky Zdroj: TV JOJ

Rodiče hledají pro své děti různé možnosti rehabilitací, aby se jejich stav mohl aspoň trochu zlepšit. Léčba a cvičení stojí rodinu nemalé peníze a také proto to mají opravdu velmi těžké. Navíc prognózy pro tento typ nemoci nejsou nejlepší. Podle jejich slov se dětičky s tímto onemocněním dožívají dva roky... Přesto máma Nikoleta neztrácí úsměv z tváře a z jejích úst neslyšíte jediné negativní slovo. "Mám hezký život. Mám krásné dětičky, dobrého manžela, takže, ano, mám hezký život," konstatovala s pokorou v hlase. Manželé si nejvíce ze všeho přejí zdraví pro své dvojčata, jenže to je věc, kterou je těžko "vybavit". Proto jim Sedmé nebe pomůže alespoň v tom, co vybavit dokáže.

Nenechte si ujít tento emotivní příběh v neděli V sedmém nebi ve 20:20 na JOJ Family!