Zdieľaj

Obrovský úspěch šikovného downíka ze Sedmého nebe: Filip opět triumfoval ve světě!

Dvacetiletý Filip se narodil s Downovým syndromem, ale jeho handicap ho na cestě za jeho cíli a štěstím nijak nelimituje.

Diváci Sedmého nebe si jistě velmi dobře pamatují famózního Filipa, který se svou rodinkou žije ve vesničce Santovka nedaleko Levic. Na tváři jim nikdy nechybí široký úsměv a to i přesto, že se mladý muž narodil s Downovým syndromem. Nikomu z rodiny totiž při jeho narození ani nenapadlo se litovat nebo být nešťastný. Právě naopak. Syna a jeho diagnózu berou jako dar. "My jsme ho dostali z nějakého rozhodnutí. Dostal se k nám do rodiny. My jsme dostali tento dar před dvaceti lety," řekl Filipov otec. Před lety se v rámci své diagnózy dostal k hipoterapii, kde se zjistilo, že chlapec má obrovský talent od Boha na ježdění na koni. Postupně se tomu začal věnovat naplno a během několika let se mu podařilo natrénovat tak, že dnes vyhrává téměř všechny závody. Dokonce se může pochlubit i olympijským zlatem či titulem mistr světa. Filip však není pojmem jen v komunitě hendikepovaných, ale i mezi zdravými! Na soutěžích totiž závodí i s nehendikepovanými jezdci.

Talentovaného Filipa sme spoznali vďaka Siedmemu nebu s Vilom Rozborilom. Zdroj: archív V.R.

Kdyby se Filip narodil bez mentálního postižení, možná by nedosáhl ani polovinu z toho, co se mu už podařilo. Na nic se nevymlouvá, na nic si nestěžuje, pouze poctivě trénuje a maká. A to mu přineslo výsledky v podobě množství výher na světových závodech. Další úspěch ze světové soutěže si přinesl domů jen před pár dny. "Přátelé, vzpomínáte na Filipa, který byl V sedmém nebi před pár týdny? Filip v tyto dny získal stříbro na celosvětové Speciální olympiádě 2019 v arabském Abu Dabí. Filip, si velký frajer, blahopřejeme," napsal na svém profilu na sociální síti moderátor Vilo Rozboril.

Filipovi k jeho úžasnému úspěchu srdečně blahopřejeme!