Zdieľaj

Proč Matouš možná působí povýšeně a bez emocí? Máme pro vás vysvětlení!

Vůbec to není tím, že by si o sobě "hodně myslel"...

V nedělní epizodě Sedmého nebe jsme všichni poznali jen 10-letého Matouše, který již několik let doma ručně vyrábí mýdla s hračkami. Výtěžek z jejich prodeje pak dává svým rodičům, kteří za získané peníze kupují pleny pro staršího syna s těžkou formou dětské mozkové obrny. Matouš je opravdový hrdina a navzdory svému věku je to velký člověk, který se místo her věnuje takové úžasné činnosti. Mnozí diváci Sedmého nebe nám však do komentářů na Facebooku psali, že kluk na nich působil příliš dospělácký, povýšeně, bezcitně a namyšleně. Váš pocit vám samozřejmě nebudeme vymlouvat (ať si každý myslí, co chce), akorát bychom vám rádi vysvětlili, proč jste tento dojem mohli nabýt.

Ne, Matúš si o sobě "nemyslí mnoho" ani není "špatně vychován", jak to někteří psali. Matouš je mimořádně nadané dítě. Ne, neznamená to, že je postižený, jak také někteří psali. Mimořádně intelektuálné nadání je velký dar, ale pro konkrétní dítě je to tak trochu i trápení. Takové děti mají velký vývojový náskok před svými vrstevníky v jedné nebo více kognitivních funkcích. Často umí číst, psát a počítat ještě dříve, než nastoupí do školy. Mají vynikající paměť, rychle chápou věci v souvislostech a rovnou z nich i vyvodí důsledky a rychle se učí. V porovnání s ostatními dětmi mají také úplně jiné zájmy. Namísto sledování pohádek, kreslení, či hraček je zajímají cizí jazyky, věda a technika, sluneční soustava, zeměpis, ba dokonce témata, které běžně řeší dospělí - náboženství či politika.

Tyto vynikající schopnosti jsou však vykoupeny problémy v oblastech, kde jiné děti problém nemají. Mimořádně nadané děti jsou totiž nepřístupné, uzavřené a méně komunikativní. Pokud ale přemluví, jejich bohatá slovní zásoba a pohotové verbální vyjadřování vás mohou, lidově řečeno, odrovnat. Tyto děti mají také problém smířit se se vším, co nedává logiku a nedá se exaktně vyjádřit, například pocity, tradice, či různé osudové důvody. Nevědí projevovat své emoce, proto se ostatním lidem mohou zdát chladné a bez citu. Mimořádně nadané děti jsou také citlivější a zranitelnější než ostatní děti, i když to možná nedávají najevo. Pokud jste se v čtení tohoto článku dostali až sem, pravděpodobně už chápete, proč se Matouš chová tak, jak se chová a proč působí tak, jak působí.

Matoušovi a jeho rodině držíme palce a přejeme hodně štěstí!

Všechny epizody Sedmého nebe najdete v našem bezplatném archivu!