Starožitnosti a moderní styl: Jak zkombinovat staré s novým?

Na první pohled to vypadá že je to nemožné, ale dá se to!

Patří zda nepatří starožitnosti do moderního bytu? Jedni je milují, druzí jimi opovrhují. Někdo dokáže zkombinovat nezkombinovatelné a vypadá to víc než dobře, výsledek jiného může působit jako absolutní chaos. Jak ale zkombinovat cenné starožitnosti s moderním stylem? A jde to vůbec dohromady? Představte si, že ano! Originalita starožitností zaručuje, že mohou existovat jak samostatně, tak i v moderně zařízeném interiéru.

Co se k čemu hodí? Nejprve se v ideálním případě zadívejte na svůj nábytek a zařízení a následně popusťte uzdu fantazie. Pokud si chcete nějaký ten cenný skvost dopřát ve vašem příbytku, je dobré se orientovat zejména podle stylu, barvy a materiálu nábytku. Pokud máte byt plný masivního nábytku, vybírejte spíše větší kusy a naopak k lehkému spíše jemnější.

​Vaši originální sbírku starožitností si můžete vytvořit z historického nábytku, porcelánu, hodin či obrazů. Mezi cenné skvosty patří ale i zbraně, mince, šperky, uniformy či jiné vzácné artefakty. Z praktického hlediska se k sobě například hodí starožitná stolička, kterou můžete doplnit o čalouněnou látku s moderním vzorem, nebo moderní obraz může vyjímat v starožitném rámu. Takové kombinace vytvářejí originální a poutavý kontrast a častokrát se stávají hlavním prvkem místnosti.

Jakou starožitnost si vybrali v pořadu Nové bydlení Dizajn a kam ji zasadili? Dozvíte se v přiloženém videu.

Neviděli jste některou z předešlých epizod? Najdete ji v našem bezplatném archivu.