10 filmov, ktoré musí vidieť každá milovníčka módy!

Poučné i inspirativní: 10 filmů, které musí vidět každá milovnice módy!

Viděli jste je všechny?

Móda je součástí našich životů od nepaměti. Vždyť už v pravěku v jeskyních oblíkali do kožešin a kůží zvířat. Ale móda není jen oblečení, které nás chrání před špatným počasím. Vyjadřuje naši osobnost, náš styl, naše postoje nebo naše myšlenky. Pokud si myslíte, že jste milovníci módy a máte stejný názor na oblékání, měli byste určitě vidět následujících deset filmů. Rozšiřte své obzory, seznamte se s mnoha zajímavými informacemi, podívejte se, kde nikdo nemůže, a naberete tolik inspirace, že pravděpodobnost, že nebudete mít co nosit, klesne na minimum.

Ďábel nosí Pradu: Romantická komedie odehrávající se v prostředí prestižního módního magazínu patří snad mezi nejoblíbenější filmy. Přerod "ošklivého káčátka" Andy na krásnou a stylovou labuť běhající na deseticentimetrových podpatcích od luxusního návrháře je zkrátka dech beroucí.

Proč? Nahlédnete do zákulisí módního světa a načerpáte inspiraci z outfitů Mirandy Priestleyové i Andy Sachsové.

Coco Chanel: Za to, že v současnosti zcela běžně nosíme kalhoty, košile pánského střihu, pánské klobouky, kravaty či nepravé perly, vděčíme právě Coco Chanel. Zpočátku utažena a zakřiknutá dívka vyrostla v sebevědomou a vizionářskou ženu, díky které se ženy osvobodili z nepohodlných korzetů a zkostnatělých myšlenek o jejich životě.

Proč? Je fajn poznat ženu, která se zasloužila o to, že dnes stále neběháme v krinolínách a stahujících korzetech. Navíc její životní příběh byl opravdu strhující.

Báječný svět shopaholiků: Může o šetření mluvit někdo, kdo má na krku exekutora a sám nedokáže odložit stranou ani vindru? Samozřejmě ano. Rebecca Bloomwoodová je skutečná šopoholička, která neumí odolat žádnému stylovému kousku přesto, že je už nemá kam odkládat a za co kupovat. Jak to však už ve filmech bývá, všechno špatné se na dobré obrátí.

Proč? Pokud máte podobný problém, vezměte tento film jako součást terapie. Po shlédnutí Báječného světa shopaholiků se na nekontrolovatelné nákupy budete najednou dívat úplně jinýma očima.

Yves Saint Laurent: Vynikající a velmi talentovaný módní návrhář se během celého svého života zmítal mezi dvěma stavy. Buď byl rozšafný, plný energie a tvořil ostošest, nebo byl v hluboké depresi a nedokázal ani vstát z postele. Bojoval s duševními problémy, s drogovou závislostí a tak trochu i se svou orientací. Přesto po sobě zanechal v módě hlubokou stopu.

Proč? Film funguje krásně s tabuovými tématy ve společnosti (homosexualita a drogy). Na pozadí návrhářských démonů uvidíte módu 20. století.

Zářijové číslo: Dokumentární film ukazuje, jak vzniká nejdůležitější číslo módního magazínu za celý rok. Zářijové číslo je něco jako horoskop, který vychází s příchodem nového roku. Všichni přívrženci se jím snaží řídit a je na nadcházející sezónu biblí.

Proč? Pokud jste vždy chtěli vědět, jak to opravdu vypadá v redakci tohoto kultovního módního magazínu, neváhejte ani minutu. Uvidíte totiž autentické záběry z míst, kam nikdo nepovolaný nesmí.

Dior a já: Film zachycuje příchod nového uměleckého ředitele Rafa Simonse do módního domu. Nuda, řeknete si možná. Ve skutečnosti však uvidíte na vlastní oči dřinu, která stojí za přípravou důležité módní přehlídky - haute couture. Raf měl na její přípravu o polovinu méně času než bývá zvykem.

Proč? Ano, za astronomickými cenami kousků od módních návrhářů stojí i jméno. No značně k tomu přispívá i fakt, že téměř vše se dělá ručně a v rukavičkách. Doslova. Nevěříte? Podívejte se na tento film a uvěříte tomu!

Velký Gatsby: Film odehrávající se v době, kdy ještě ženy byly ženami a muži muži zkrátka třeba vidět. Při pohledu na mnohé tehdejší outfity si uvědomíte, jaké byly nadčasové. Množství prvků z této doby totiž nosíme dodnes.

Proč? Protože je to klasika a móda v 20. letech byla úchvatná. Asi tolik k tomu.

​Snídaně u Tiffannyho: nadčasovou módou je naplněn i tento kultovní snímek ověnčený Oscary. Vznikla v roce 1961, ale střihy a materiály, které na sobě nosí Audrey Hepburn, byste si klidně mohli obléci i dnes.

Proč? Protože Audrey je jednotka. Byla svůdná i dívčí, drzá i plachá, cudně elegantní i sexy. A s chlapy to opravdu věděla. Máme se od ní co učit.

Marie Antoinetta: Manželka Ludvíka XVI. se, zjednodušeně řečeno, chovala jako kterákoliv frustrovaná žena ze současnosti, i když žila v 18. století. Nakupovala, nakupovala a nakupovala. A tak jako mnohé dnešní ženy, ani ona se nezamýšlela nad tím, že tím pořádně vyprazdňuje rodinnou (v jejím případě státní) kasičku. Kdyby však nebyla tak nešťastná z nezájmu svého muže, kdoví, jak by dnešní móda vypadala ...

Proč? Marie Antoinetta byla ve své době trendsetterkou. Co začala nosit ona, na další den nosila celá šlechta a dvůr. Film je poučný nejen z hlediska dějin umění a módy (postupný přechod z baroka na rokoko), ale také z oblasti historie.

Sex v meste Sex v meste Zdroj: profimedia.sk

Sex ve městě: Kultovní seriál vyústil v pokračování ve formě filmu. Čtyři kamarádky milující muže, stylové oblečení, New York a život jako takový patří snad k povinné výbavě každé ženy.

Proč? Protože je to taková moderní pohádka pro velké holky. Princezny mají krásné šaty a dobro zvítězí nad zlem.