Útok na satiru? Komediální seriál Ministři dostal mastnou pokutu za vtipy o církvi!

Rada pro vysílání a retransmisi udělila televizi JOJ pokutu za satirický seriál Ministři. Více než osmdesátpěttisícová sankce se vyměří za to, že jedna z epizod se dotkla tabuizovaného témata a tou jsou sexuální skandály v církvi. Regulátor to vnímá jako dehonestování víry.

Komediální seriál Ministři se od svého startu dotýkal i pořádně palčivých témat a na mušku si bral vše, co trápí nebo zlobí naši společnost. V jedné z epizod byla satira nasměrována zejména na církev. Odluka církve od státu, církevní pozemky na místech plánovaných státních staveb, korupce v církvi a také nejvíce tabuizována téma ve světě - sexuální skandály církevních hodnostářů, kteří zneužívali malé děti či ministranty. Jedna z postav, premiér Milan, jehož ztvárňoval Tomáš Maštalír, v jednom obraze naznačil, že jako dítě ministroval a tak ví, jak se má ke knězi chovat.

Vtipkování na téma sexuálních skandálů, které otřásly celým světem se však zdálo regulátorem z Rady pro vysílání a retransmisi za čárou a zažádalo televizi pokutu ve výši 85 000 korun. Seriálová satira údajně dehonestuje církev a její představitele. "Na základě odvysílaného obsahu vzniklo důvodné podezření, zda předmětný program mohl dehonestovat, nebo urážet představitele církve, nebo jejích stoupenců, zesměšňovat vzezření představitelů církve, význam církevních obřadů, svátostí, sexuální chování jednotlivých představitelů církve a věřících, křesťanský způsob života, či víru samotnou," zdůvodnila Kancelář RVR v pracovním materiálu. Poukázání na celospolečenské problémy mělo podle nich hrubě urážet skupinu věřících a představitelů víry a tím je znevažovat, či hanobit.

Byla pokuta udělena právem? Podívejte se na zmíněnou epizodu v našem archivu a vyjádřete svůj názor v anketě!

Spornou epizodu naleznete v tomto videu:

https://www.facebook.com/marcelgregatvjoj/photos/a.1452948234950375/2325670254344831/?type=3&theater

Tagy: Ministři